Ce trebuie să știm despre indicele de protecție

Codul IP (ro-Indice Protecție; en - Ingress Protection) este format din literele IP urmate de două cifre. După cum este definit de Standardul Internațional IEC 60529, acest indicator, clasifică gradele de protecție împotriva infiltrării de obiecte solide (inclusiv părți ale corpului - mâini, picioare), praf sau apă în aparatele electrice. Aceste standarde încearcă să ofere utilizatorilor informatii mai detaliate decât termenii folosiți în marketing, cum ar fi "waterproof".

Cifrele indică conformitatea aparatului cu condițiile din tabelul de mai jos. De exemplu, o priză certificată IP22 este protejată împotriva introducerii degetelor în orificii și nu va fi deteriorată de picături de apă care cad vertical sau aproape vertical. IP22 sau 2X reprezintă de obicei o cerință minimă pentru circuitele electrice din interior.

Uneori veți putea întâlni recomandări în care una dintre cifre este înlocuită cu "X" (de exemplu IPx5, IP2X, etc.). În aceste situații, contează respectarea indicelui pentru cifra specificată, cealalata cifră neinfluențând în vreun fel protecția.

Prima cifră: corpuri solide

Prima cifră, indică nivelul de protecție pe care îl oferă aparatajul împotriva accesului la părțile periculoase (de exemplu: conductori electrici, părți mobile) cât și împotriva introducerii de obiecte străine solide.

A doua cifră: lichide

A doua cifră, indică nivelul de protecție pe care îl oferă aparatajul împotriva substanțelor lichide.

Corpurile de iluminat în baie

În primul rând, echipamentele electrice utilizate în băi nu trebuie să fie influențate negativ de factorii de mediu. Aceștia pot include condensarea, umiditatea, aburii, picăturile de apă sau dușurile. Toate echipamentele trebuie să corespundă unor recomandări orientative bazate pe un concept zonal similar cu cel pentru instalarea corpurilor de iluminat în zona piscinelor.


Fiecărei zone din imaginea de mai sus îi revin anumiți indici de protecție în funcție de riscul de șoc electric, pe care îi detaliem mai jos:

Zona 0

Aceasta este zona din cadă sau bazinul căzii de duș și este evaluată la IPx7

Zona 1

Se referă la zona de deasupra căzii până la o înălțime de 2.25 metri și are nevoie de un indice minim IPx4

Zona 2

Acoperă o suprafață de 0.6 metri imediat după și împrejurul zonei 1. O zonă de 60 cm în jurul chiuvetei ar trebui tratată ca zonă 2. În această zonă avem nevoie de un indice de protecție IPx4. În zonele în care este foarte probabil să folosim jetul dușului pentru a spăla suprafețele este nevoie de un indice IPx5.

Zona externa

Acoperă orice suprafață exterioară zonei 1 sau 2 și nu necesită atenție sporită. În prezent, în baie este permis să avem prize electrice cu condiția să fie poziționate la o distanță de minim 3 metri în afara zonei 1.

După ce am stabilit în ce zonă vom monta corpurile de iluminat din baie, putem căuta corpul de iluminat potrivit.

Socializăm pe Facebook și Google+, schimbăm idei pe Pinterest și ne vedem pe Instagram.


  Produsul a fost adaugat in cos