Ghid pentru iluminat dormitorul

candelabru-emibig-tori-vi-gold-170-6

Indiferent dacă seara te retragi într-o cămăruță sau într-un dormitor de tip penthouse, folosești dormitorul și pentru alte activități în afară de dormit. Dormitoarele întunecate sunt perfecte pentru dormit dar lipsa luminii împiedică alte activități în această încăpere. Iluminatul dormitorului variază de la finuț la intens; de la estompat la dramatic. Pentru a vă ajuta să vă iluminați corect dormitorul designerii noștri vă oferă câteva sfaturi:

Alege dimensiunile înțelept

înainte să cumperi corpuri de iluminat pentru dormitor, stabilește dimensiunile încăperii. Notează măsuratorile camerei împreună cu locațiile prizelor și ale mobilierului și cere sfatul unui specialist. Experții noștri te pot ajuta să-ți cumperi corpurile de iluminat potrivite.

înălțimea corectă

Ia în calcul proporțiile. De obicei dormitoarele au înălțimi între 2.4-2.7 m. Evită corpurile de iluminat înalte în favoarea plafonierelor sau a lustrelor. Ai nevoie de o anumită intensitate luminoasă pentru citit și de suficientă lumină pentru a te îmbrăca. De asemenea ai nevoie ca lumina să fie suficient de sus încât să ajungă în toate colțurile.

Camera strălucitoare

Decide ce vrei să faci în dormitor și pe urmă alege iluminatul potrivit. Un calculator, o mașină de cusut sau un colț de citit necesită lumină bine directionată iar o zonă de relaxare tânjește pentru o lumină calmă, estompată.

Partea luminoasă

Evită abajururi sau lumini opace, altfel dormitorul tău va fi prea întunecat. Corpurile cu abajururi închise arată bine dar lumina nu va fi la fel de funcțională. Când achiziționezi o veioză, optează pentru una cu un abajur deschis la culoare. Fii atent cât de ușor se poate porni și opri când stai întins în pat.

Orlean III

Locație, locație, locație

Nu plasa lumina direct deasupra patului. Vei fi tentat să fixezi cu privirea corpul de iluminat când stai întins în pat. Lumina directă de deasupra capului nu este la fel de confortabilă ca și lumina de la nivelul capului.

Mai mult e mai mult!

O singură sursă de lumină nu este la fel de confortabilă ca și o combinație de veioze și plafoniere. Prea multă lumină care vine dintr-o singură sursă este deranjantă și "bătătoare la ochi". Este de preferat să folosim mai multe surse cu o intensitate mai mică.

în stare de spirit potrivită

O doză mare de ambianță este deasemenea importantă în dormitor. îți sugerăm să instalezi întrerupătoare dimabile pentru a putea modifica intensitatea luminii. Dacă instalația electrică permite, se pot instala pe ciruite separate și câteva becuri de altă culoare pentru a modifica starea de spirit din dormitor.

Iluminatul în dresing

Puține lucruri sunt mai frustrante într-o casă decât un dressing întunecat. în dressing avem nevoie de lumină bună și suficientă dar fii atent să nu plasezi sursa de lumină prea aproape de hainele delicate. Așează lumina din dresing la o distanță de minim 30 de cm de la raftul de haine. Noi recomandăm montarea unei surse de lumină cu LED sau tub florescent deoarece sunt o sursă bună de lumină, emit o lumină rece și economisesc energie. Dacă folosești o sursă florescentă potrivită, vei putea să deosebești mai corect culorile hainelor.

Cititul în pat

Veiozele plasate pe noptiera de lângă pat vor oferi iubitorilor de lectură lumina atât de mult necesară. Când alegi veioza potrivită pentru citit trebuie să iei în calcul posibilitatea de a modifica lumina după bunul tău plac printr-un braț ajustabil sau un întrerupător dimabil. De asemenea trebuie să aibă un abajur compact permițând cititul fără a-ți deranja partenerul în timpul somnului. întrerupătorul situat pe mijlocul tăbliei de căpătâi a patului oferă posibilitatea de a opri lumina partenerului care a ațipit fără a-l deranja.

Controlul de la distanță

Imaginează-ți să oprești lumina fără a te ridica din pat. Chiar dacă instalația electrică nu a fost prevăzută cu întrerupătoare duble (cap-scară) în dormitor, se pot folosi telecomenzi cu infraroșu precum cele de la televizor. Un electrician autorizat te poate ajuta să montezi un astfel de gadget.

Checklist pentru iluminatul dormitorului

Pentru a te asigura că ai iluminatul potrivit în dormitor, mai jos găsești o listă cu întrebări la care ar trebui să poți răspunde cu DA!

1. Văd suficient de bine pentru a mă îmbrăca?

2. Am lumină în dresing?

3. Am două veioze pentru fiecare parte a patului?

4. Am montat un corp de iluminat principal în dormitor?

5. Lumina este suficientă pentru a desluși culorile hainelor din sertare?

6. Am o sursă de lumină aproape de ușă?

7. Am montat prizele în locuri potrivite când am finisat/ renovat dormitorul?

8. Pot ilumina și colțurile mai întunecate dacă este cazul?

9. Am montat întrerupător dimabil pentru plafonieră?

10. Sunt montate lumini și pentru masa de machiaj?

  Produsul a fost adaugat in cos